2015 Zonta Eindhoven en Stichting Djenné

 

Over Stichting Djenné

Stichting Djenné is een particulier initiatief en is opgericht in 2006. Deze Eindhovense stichting heeft al jarenlang contacten  met de stad Djenné in Mali, West Afrika. De stichting werkt  met zo’n 40 vrijwilligers en 2 stichtingen in Djenné en Bandiagara aan duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding. Zij volgt daarbij de Millennium Doelen en is overtuigd van het feit dat de sleutel ligt bij goed onderwijs en kruisbestuiving. Daarom werkt zij niet alleen samen met NL designers in Mali, maar zorgt zij er ook voor dat Malinese ambachtslieden in NL kunnen samenwerken met collega’s.

 

 Over de Vrouwenvakschool in Bandiagara, Mali

De vrouwenvakschool is een samenwerkingsproject tussen stichting VAM (in Mali) en stichting Djenné. Doel is dat vrouwen er een vak leren en economisch onafhankelijk worden. In 2014 zijn er drie lokalen, kinderopvang, een restaurant en leerwerkbedrijf  Le Model gerealiseerd in Bandiagara. Binnen dit leerbedrijf worden vrouwen o.a. opgeleid in verftechnieken, patroontekenen, naaien, onderhoud en reparatie van naaimachines en ook praktijkervaring opdoen. Het mode-atelier  maakt feestkleding, die met name ontworpen en geproduceerd wordt binnen dit bedrijf, en in samenwerking met designers uit NL. In 2015 is een bijdrage van ruim 5000 euro gemobiliseerd door Zonta Eindhoven voor de inrichting van het leerwerkbedrijf Le Model. De Malinese designer Cheick Diallo heeft een interieur ontworpen voor het Atelier dat hij samen met de vrouwen in 2016 zal uitvoeren.