2022 Stop geweld tegen vrouwen

Geweld tegen vrouwen en meisjes is een van de meest wijdverspreide en meest verwoestende mensenrechtenschendingen in onze wereld. Tegenwoordig wordt het grotendeels niet gerapporteerd vanwege straffeloosheid, stilte, stigma en schaamte eromheen.

Het manifesteert zich in psychologisch, seksueel en fysiek misbruik:

1. Geweld binnen het huwelijk of partnerschap (mishandeling, psychologische mishandeling, verkrachting), 1 op de 3 vrouwen ervaart geweld door hun partner tijdens hun leven.

2. Seksueel geweld en intimidatie (verkrachting, seksueel misbruik, ongewenste seksuele toenadering, intimidatie op straat, stalking en cyberpesten.)

3. Mensenhandel (slavernij en seksuele uitbuiting) Jaarlijks worden 105.000 mensen getroffen, waarvan 71% vrouwen en meisjes.

4. Vrouwelijke genitale mutaties, dit treft wereldwijd 200 miljoen vrouwen

5. Kindhuwelijken, elk jaar trouwen 12 miljoen meisjes vóór de leeftijd van 18 jaar.

In Nederland ervaart 45% van de vrouwen tijdens hun leven geweld tegen hen. Het merendeel van deze vrouwen geeft dit nooit aan, omdat ze zich schamen, bang zijn of denken dat ze niet serieus worden genomen.

Als we allemaal medestanders zijn, kunnen we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen. 

Teken daarom de petitie: https://www.orangetheworld.nl/de-medestander-pledge/

Hoe Zonta Eindhoven helpt:

Zonta Eindhoven werkt dit jaar samen met Soroptimisten om tijdens Orange the World een aantal activiteiten te organiseren. Op vrijdag 25 November zijn we langs 4 scholen in Eindhoven geweest om lesmaterial uit te delen om tijdens maatschappijleer aandacht te geven aan geweld tegen vrouwen.

Op 27 en 30 november hebben we graffiti gespoten op vele plekken in eindhoven om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.

Van 25 november tot en met 10 december zullen verschillende  gebouwen in Eindhoven in Oranje verlicht zijn; zoals de De Hovering, de brug bij de veldmaarschalk Montgomerylaan, het klokgebouw, TUe toren en de brug naast het Abbe Museum

In verschillende gemeenten in Zuid-Oost Brabant wordt de vlag gehesen om geweld tegen vrouwen te stoppen en om geweld te melden op 0800-2000.

Op sociale media zal bewustwording worden gemaakt voor deze campagne om geweld tegen vrouwen te stoppen en de petitie te tekenen