2021 Stop geweld tegen vrouwen

Geweld tegen vrouwen en meisjes is een van de meest wijdverspreide en meest verwoestende mensenrechtenschendingen in onze wereld. Tegenwoordig wordt het grotendeels niet gerapporteerd vanwege straffeloosheid, stilte, stigma en schaamte eromheen.

Het manifesteert zich in psychologisch, seksueel en fysiek misbruik:

1. Geweld binnen het huwelijk of partnerschap (mishandeling, psychologische mishandeling, verkrachting), 1 op de 3 vrouwen ervaart geweld door hun partner tijdens hun leven.

2. Seksueel geweld en intimidatie (verkrachting, seksueel misbruik, ongewenste seksuele toenadering, intimidatie op straat, stalking en cyberpesten.)

3. Mensenhandel (slavernij en seksuele uitbuiting) Jaarlijks worden 105.000 mensen getroffen, waarvan 71% vrouwen en meisjes.

4. Vrouwelijke genitale mutaties, dit treft wereldwijd 200 miljoen vrouwen

5. Kindhuwelijken, elk jaar trouwen 12 miljoen meisjes vóór de leeftijd van 18 jaar.

In Nederland ervaart 45% van de vrouwen tijdens hun leven geweld tegen hen. Het merendeel van deze vrouwen geeft dit nooit aan, omdat ze zich schamen, bang zijn of denken dat ze niet serieus worden genomen.

Als we allemaal medestanders zijn, kunnen we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen. 

Teken daarom de petitie: https://www.orangetheworld.nl/de-medestander-pledge/

Hoe Zonta Eindhoven helpt:

Zonta Eindhoven werkt dit jaar samen met Soroptimisten, Un Women, Veilig Thuis en Geweld hoort nergens Thuis om tijdens Orange the World een aantal activiteiten te organiseren. Op Zondag 21 November hebben we tijdens the feel good market op ketelhuis plein gestaan om zoveel mogelijk #Medestanders te vinden

Op 25 november zijn hebben graffiti gespoten op vele plekken in eindhoven om aandact te vragen.

Op 29 November zal er een zoom bijenkomst zijn met een belangrijke Medestander, met een flimpje over orange the world. https://www.youtube.com/watch?v=XlTmRMhxUII

Van 25 november tot en met 10 december zullen verschillende  gebouwen in Eindhoven in Oranje verlicht zijn; zoals de Witte Dame, De Hovering, het Evoluon, het klokgebouw, TUe toren en de brug naast het Abbe Museum

In verschillende gemeenten in Zuid-Oost Brabant wordt de vlag gehesen om geweld tegen vrouwen te stoppen en om geweld te melden op 0800-2000.

Op sociale media zal bewustwording worden gemaakt voor deze campagne om geweld tegen vrouwen te stoppen en de petitie te tekenen