2020 Stop geweld tegen vrouwen

Geweld tegen vrouwen en meisjes is een van de meest wijdverspreide en meest verwoestende mensenrechtenschendingen in onze wereld. Tegenwoordig wordt het grotendeels niet gerapporteerd vanwege straffeloosheid, stilte, stigma en schaamte eromheen.

Het manifesteert zich in psychologisch, seksueel en fysiek misbruik:

1. Geweld binnen het huwelijk of partnerschap (mishandeling, psychologische mishandeling, verkrachting), 1 op de 3 vrouwen ervaart geweld door hun partner tijdens hun leven.

2. Seksueel geweld en intimidatie (verkrachting, seksueel misbruik, ongewenste seksuele toenadering, intimidatie op straat, stalking en cyberpesten.)

3. Mensenhandel (slavernij en seksuele uitbuiting) Jaarlijks worden 105.000 mensen getroffen, waarvan 71% vrouwen en meisjes.

4. Vrouwelijke genitale mutaties, dit treft wereldwijd 200 miljoen vrouwen

5. Kindhuwelijken, elk jaar trouwen 12 miljoen meisjes vóór de leeftijd van 18 jaar.

In Nederland ervaart 45% van de vrouwen tijdens hun leven geweld tegen hen. Het merendeel van deze vrouwen geeft dit nooit aan, omdat ze zich schamen, bang zijn of denken dat ze niet serieus worden genomen.

Om het geweld te stoppen is het belangrijk om het te melden en tot de aandacht te brengen

Hoe Zonta Eindhoven helpt:

Zonta Eindhoven werkt dit jaar samen met Soroptimisten, Un Women, Veilig Thuis en Geweld hoort nergens Thuis om tijdens Orange the World bewustwording te creëren om geweld te melden via het telefoonnummer 0800-2000.

Van 25 november tot en met 10 december zullen verschillende  gebouwen in Eindhoven in Oranje verlicht zijn; zoals de Witte Dame, De Hovering en de brug naast het Abbe Museum

In verschillende gemeenten in Zuid-Oost Brabant wordt de vlag gehesen om geweld tegen vrouwen te stoppen en om geweld te melden op 0800-2000.

Op sociale media zal bewustwording worden gemaakt voor deze campagne om geweld tegen vrouwen te stoppen en te melden op 0800-2000.

 Ook op meerdere locaties in de stad wordt met oranje krijt een hand geverfd en wordt het nummer 0800-2000 onder de aandacht gebracht.

Laten we samen optreden tegen geweld en het melden op 0800-2000.