AGENDA: Women In Tech

Bij deze een korte update van onze Women In Tech winaressen van 2018 en 2021.

Anouk Hubrechsen promoticus aan de TU Eindhoven op gebied van Elekronica en Wietske de bondt tweede jaar bachelor van Technische Wiskunde en Informatica aan TU Eindhoven.

Anouk Hubrechsen

Ik ben Anouk Hubrechsen, 26 jaar, en op het moment zit ik in het derde jaar van mijn promotie (PhD) op de TU Eindhoven, met als specialisatie 6G telecommunicatie onderzoek. Daarnaast ben ik projectleider bij een nieuw spin-off bedrijf AntenneX dat gebaseerd is op het onderzoek wat ik doe. Drie jaar geleden, toen ik nog bezig was met mijn Master Electrical Engineering, heb ik me opgegeven voor het Zonta Women in Technology scholarship na wat aandringen van mijn begeleiders (zelf dacht ik namelijk echt niet dat ik daar goed genoeg voor was!). Gelukkig heb ik het toch gedaan, want ik heb uiteindelijk de regionale en district scholarships gewonnen, waarna ik regelmatig te gast was bij Zonta om een update te geven. Het winnen van het scholarship heeft me enorm veel erkenning in de academische wereld gegeven, en via het leren kennen van de leden in het Zonta netwerk heb ik veel mooie kansen gekregen. Zelf ben ik erg gepassioneerd om meer meisjes te enthousiasmeren voor de technische kant van de academische wereld, zodat we uiteindelijk een gelijkere verdeling krijgen in alle posities op de universiteit. Ik probeer hier mijn steentje aan bij te dragen via de aannameprocedures van ons bedrijf AntenneX, via het begeleiden van studenten, en door evenementen en praatjes te organiseren via de elektrotechnische organisatie IEEE Women in Engineering.

Wietske de Bondt

Ik kreeg te horen over het scholarship en Zonta, via mijn studie adviseur die een mailtje stuurde naar alle wiskunde studenten. Toen ik dit las was ik meteen ge├»nteresseerd omdat het speciaal voor vrouwen in de technologische sector was, en ik me daar uiteraard mee identificeer. In het bijzonder omdat ik in mijn dubbele bachelor Technische Wiskunde & Technische Informatica weinig andere vrouwen tegenkom. Ik hoop andere vrouwen of meisjes te kunnen inspireren en aan te moedigen om ook de bet├á kant op te gaan, ondanks dat het huidige percentage vrouwen misschien kan afschrikken.
Dit wil ik onder andere bereiken door me actief in te zetten voor de organisatie van programmeerwedstrijden en hierin ook andere vrouwelijke studenten te enthousiasmeren. Daarnaast geeft het scholarship me meer ruimte om extra keuzevakken te volgen en mijn kennis op bepaalde gebieden binnen mijn studie nog verder te verdiepen, waaronder de algoritmische kant die onder andere waardevol is bij programmeerwedstrijden. Ten slotte, hoop ik het technische onderwijs meer aantrekkelijk te maken voor vrouwen, door, onder andere, te pleiten voor meer vrouwen in het onderwijs, of op promotieplekken zoals bijvoorbeeld open dagen.