Orange the World 2020

Stop geweld tegen vrouwen.

In de periode van 25 november tot 10 december is de wereldwijde campagne Orange the World. Deze is geinitieerd vanuit de Verenigde naties en heeft als doel om het onacceptabele geweld tegen vrouwen te stoppen. Door overal gebouwen oranje aan te lichten en de vlaggen te hijsen wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor dit grote maatschappelijke probleem.

In meer dan 100 landen vinden in de 16 dagen acties plaats. Deze bestaan onder andere uit het oranje uitlichten van een gebouw, fontein, standbeeld of ander landmark. Zo zijn in de afgelopen jaren onder andere de Sfinx in Egypte, de Brandenburger Tor, de Niagara Falls en de Erasmusbrug oranje uitgelicht.

In Zuidoost Brabant werken de 21 gemeenten, Veilig Thuis ZOB, Zontaclub Eindhoven, Soroptimist Peelland/Helmond en Soroptimist Eindhoven samen. Door Covid-19 zijn heel veel acties niet mogelijk maar via sociale mediacampagnes (#OrangetheWorldNL #orangeyourcity) en andere activiteiten zoals de vlag hijsen kunnen we toch in deze 16 dagen aandacht vragen:

Wat gaan we concreet doen:

  • Op 25 november wordt in 21 gemeenten in Zuidoost Brabant de “Stop geweld tegen vrouwen” vlag gehesen (wordt ter beschikking gesteld door Zonta en Soroptimist).
    Als Zonta hebben we de vlag in Nuenen, GeldropMierlo, Best, Reusel de Mierden, Son en Breugel en Eindhoven opgehangen

  • In de periode van 25 november tot 10 december worden gebouwen van gemeente oranje aangelicht.
    De Witte Dame, De Hovenring (fietsrotonde tussen Eindhoven en Veldhoven) het van Abbe museum, Evoluon en het Emma district zijn oranje aangelicht in Eindhoven

  • Gedurende de actie hebben Zonta Eindhoven en de Soroptimisten overall in de stad bij de Bijenkorf, bij de Hovenring, bij het van Abbe Museum, bij het Emma district en in de Berenkuil krijtgrafitie gespoten van een handje en meld geweld met het telefoonnr 0800-2000. Om meer naamsbekendheid te maken voor dit telefoonnr.

  • Op social media wordt aandacht gegeven aan het onacceptabele geweld tegen vrouwen in de periode van 25 november t/m 10 december.

  • Lokale bedrijven uitnodigen gebouwen oranje aan te lichten

Het Evoluon was in 2018 het eerste gebouw in Eindhoven dat oranje kleurde!

In 2019 kleurde niet alleen het Evoluon oranje maar ook de Hovenring (fietsrotonde tussen Eindhoven en Veldhoven), het bruggetje naast het Van Abbe Museum.

Zonta leden en vrienden fietsten langs de 3 verlichte objecten om aandacht te vragen, vooral via social media.

Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem. Internationaal onderzoek toont aan dat één op de drie vrouwen te maken krijgt met seksueel, fysiek of psychisch geweld in haar leven, en Nederland is dat maar liefst 45%. Ook seksuele intimidatie op straat of op het werk komt overal ter wereld voor. De overgrote meerderheid van vrouwen die met geweld te maken krijgt doet hiervan echter geen aangifte of melding, omdat zij zich schamen of bang zijn niet serieus genomen te worden. Om dit te bestrijden is het van belang dat overheden en organisaties op alle niveaus bewustwording creëren onder vrouwen én mannen, en het taboe helpen doorbreken.

Objecten in Eindhoven die op 25 november 2020 vanuit de gemeente oranje aangelicht worden zijn: De Witte Dame, De Hovenring (fietsrotonde tussen Eindhoven en Veldhoven) het van Abbe museum, het Emma district en het Evoluon. Het Evoluon is verlicht met behulp van Eindhoven365, Bazelmans-AV en het Evoluon.