Zonta Says NO! 25 november

Op 25 november 2019 zegt Zontaclub Eindhoven samen met Zonta International en UN Women wederom NEE tegen geweld tegen vrouwen met de campagne “Orange the World”. Het evoluon zal in kader van deze campagne 10 dagen lang oranje verlicht worden, zodat wij aandacht kunnen vragen voor dit belangrijke thema. De verlichting is gerealiseerd door Bazelmans Audio Visual

Orange the world – Waarom? 

Van 25 november (Orangeday) de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, vinden de 16 dagen van actie plaats ter bestrijding van geweld tegen vrouwen, een initiatief van de Verenigde Naties dat ondersteund wordt door o.a. Zonta International.

In meer dan 100 landen vinden in de 16 dagen acties plaats. Deze bestaan onder andere uit het oranje uitlichten van een gebouw, fontein, standbeeld of ander landmark. Zo zijn in de afgelopen jaren onder andere de Sfinx in Egypte, de Brandenburger Tor, de Niagara Falls en de Erasmusbrug oranje uitgelicht. Ook organiseren vele maatschappelijke organisaties debatten, straatacties, demonstraties, sociale mediacampagnes (#OrangetheWorldNL #orangeyourcity) en andere activiteiten in deze 16 dagen.

Orange Nederland

Sinds een aantal jaren doet Nederland ook mee, onder andere door inzet van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nederlandse Ambassades en diverse maatschappelijke organisaties. Afgelopen jaar namen voor het eerst ook provinciale en lokale overheden deel aan de campagne met uitgebreide aandacht in de nationale en lokale pers.

In Eindhoven kleurde in 2018 het Evoluon voor het eerst oranje.

Geweld tegen vrouwen bestrijden

Daar gaat het om in de Orange the World campagne: bewustwording!

Orange the World 2019 wordt nog mooier en groter!

Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem. Internationaal onderzoek toont aan dat één op de drie vrouwen te maken krijgt met seksueel, fysiek of psychisch geweld in haar leven, en Nederland is dat maar liefst 45%. Ook seksuele intimidatie op straat of op het werk komt overal ter wereld voor. De overgrote meerderheid van vrouwen die met geweld te maken krijgt doet hiervan echter geen aangifte of melding, omdat zij zich schamen of bang zijn niet serieus genomen te worden. Om dit te bestrijden is het van belang dat overheden en organisaties op alle niveaus bewustwording creëren onder vrouwen én mannen, en het taboe helpen doorbreken.

Alle gemeenten, provincies en waterschappen in Nederland zijn uitgenodigd om mee te doen. Zo kunnen we samen breed aandacht vragen voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen in Nederland en wereldwijd. De lijst met deelnemende gemeentes en objecten groeit met de dag (zie orangetheworld.nl) en Zontaclub Eindhoven prijst zich gelukkig met opnieuw de deelname van Het Evoluon, in 2019 zelfs 10 dagen lang!

Andere objecten in Eindhoven die op 25 november vanuit de gemeente oranje aangelicht zijn: De Hovenring (fietsrotonde tussen Eindhoven en Veldhoven) en het Bruggetje bij het Van Abbemuseum.

Op 25 november fietsten we langs deze oranje uitgelichte bouwwerken en over het Bruggetje.